Jak náročná je rekonstrukce koupelny? Praktické rady

13.01.2021

Má vaše koupelna v domě či bytě to nejlepší za sebou? Rádi byste ji rekonstruovali, ale nevíte jak a s čím začít? Pak čtěte dál.

Rekonstrukce koupelny je poměrně velký a nákladný projekt, který je potřeba velmi dobře naplánovat. Ať už chcete předělat koupelnu ve starém domě, či se chcete zbavit umakartového jádra v bytě, správná příprava vám ušetří čas i peníze.

Koupelnová sestava AUSTIN WHITE

S čím při rekonstrukci koupelny začít?

U bourání umakartového bytového jádra počítejte s velkým nepořádkem a promyslete, jestli se nemůžete na přechodnou dobu odstěhovat? Před samotnou rekonstrukcí si sežeňte půdorys nemovitosti, abyste věděli, jaké změny jsou možné. Největším omezením jsou zejména nosné stěny, s kterými jen velmi těžce hnete. U bourání umakartového jádra počítejte s velkým nepořádkem a promyslete, jestli se nemůžete na přechodnou dobu odstěhovat. I takové náklady na rekonstrukci koupelny je potřeba započíst.

Dobrá zpráva je, že rekonstrukce umakartového jádra ani koupelny nevyžaduje stavební povolení ani ohlášení, pokud tedy stavební úpravy nezasahují do nosných konstrukcí stavby, nemění vzhled a užívání stavby či její požární bezpečnost. Pokud rekonstruujete byt, dejte o tom vědět ostatním nájemníkům domu a udržujte společné prostory čisté.

Koupelnová sestava OZARK GREY

Kolik stojí rekonstrukce koupelny?

Cenu rekonstrukce určují zejména tři věci - rozsah stavebních prací, obklady a dlažby a samotné zařízení koupelny. Dle vašich požadavků a náročnosti se cena může pohybovat od 100 tisíc korun výše. Ušetřit se dá zejména na levnějším vybavení, ale rozhodně si dávejte pozor na podezřele levné řemeslníky. Vybírejte jen ty s dobrými referencemi. Pokud po vás budou chtít zálohu větší, než je ta za materiál, raději se jim vyhněte.

Pokud byste nechtěli ubírat na svým požadavcích, vždy se dá šáhnout po úvěru na rekonstrukci. Jen zvažte, zda je to rozumné a není lepší na rekonstrukci spíše našetřit.

Je také nezbytné počítat s rezervou 10-20 %. Stavba jde totiž málokdy přesně podle plánu a během rekonstrukce pravděpodobně řemeslníci narazí na problémy, které bude potřeba vyřešit nad rámec stanoveného cenového odhadu.

Při rekonstrukci koupelny myslete dopředu

Ucelenou představu o tom, jak bude koupelna dispozičně vypadat, musíte mít už před začátkem rekonstrukce. Myslete v horizontu minimálně deseti let. Kdo bude koupelnu používat? Chcete mít vanu, nebo bezbariérový sprchový kout? Z jakého materiálu budou zdi a podlaha? Bude součástí koupelny také toaleta? Je potřeba řešit nové rozvody elektřiny, vody a odpadu nebo nové stoupačky?

Vyřešit je potřeba otázku topení, zda zvolit klasické žebříkové nebo moderní podlahové (případně kombinaci obojího). Pokud nemáte centrální vytápění, budete muset promyslet umístění bojleru či ohřívače. Budete chtít k pračce pořídit také sušičku? A bude na to místo? Dalším krokem pak bude vybrat nábytek do koupelny.

Nejdřív vybrat vybavení do koupelny

Častou chybou je, že si lidé nechají od instalatéra vyvést odpad a teprve poté vybírají koupelnový nábytek. Pak se totiž může stát, že vybraný nábytek nebude na odpad pasovat. To samé platí například pro zrcadlové skříňky a různé závěsné skříně. Nejprve je vyberte, a až poté se pusťte do stavebních úprav a elektrických rozvodů.

Určitě neuděláte chybu, když si na rekonstrukci koupelny vyberete specializovanou firmu. Ta se odpíchne od vašeho návrhu, určí přibližnou cenu a poradí vám s dalšími změnami. Zajistí také práce jednotlivých řemeslníků v uceleném harmonogramu, takže je nebudete muset organizovat vy a práce nebude stát.

 
 
LED zrcadlo ALENA

4 899 Kč 4 949 Kč

 
 
 
Zrcadlová skříňka BURTON

5 399 Kč 5 999 Kč

 
 
 
Zrcadlová skříňka OZARK

2 619 Kč 3 509 Kč

 

Jak na ucelený vzhled koupelny

Při návrhu designu a vybavení koupelny se držte ideálně jedné značky, série či koupelnové sestavy. Pokud pořídíte mnoho rozdílných kusů, které se špatně kombinují, nebude to vypadat dobře. Je důležité, aby spolu jednotlivé komponenty souzněly barevně i stylem. Ať už jde o sprchový kout, obklady nebo skříně a skříňky do koupelny.

Obklady a dlažba

Při výběru obkladů a dlažeb se řiďte velikostí koupelny. Pokud máte menší místnost, nebojte se použít větší dlaždice světlejších tónů, které opticky zvětšují prostor. Nevybírejte jen podle katalogu, ale zajděte se podívat třeba do koupelnového studia, jakou mají obklady a dlaždice strukturu a barvu.

Sanita a nábytek

Položte si základní otázky, jako kolik osob bude koupelnu používat, jaké jsou jejich potřeby a věk? Kolik budete potřebovat úložného prostoru? Vystačíte si s jedním umyvadlem, nebo by se vám hodilo dvojumyvadlo? Chcete klasické zrcadlo, nebo zrcadlovou skříňku?