Jak si zařídit koupelnu, aby vám v ní nic nechybělo

27.09.2021

Plánujete rekonstrukci koupelny? Poradíme vám, na co při jejím zařizování nezapomenout. 

Kvalita materiálu je na první místě 

Při zařizování koupelny dbejte především na kvalitu. Investice do koupelnového nábytku bude sice větší, ale vyplatí se vám. Precizně zpracované materiály odolají vlhku a častému používání. Vydrží vám krásné mnoho let a stále vám v koupelně bude příjemně. 

Kvalitní dlažba a obklady

Kvalitně zařízená koupelna, to nejsou jen skříňky a měkké ručníky. Vše začíná již u dlažby a obkladů. Na co byste si při jejich výběru měli dát pozor? Řiďte se třemi vizuálními parametry. Obklady i dlažba musí mít vysoké rozlišení tisku dekoru. Okraje by měly být velmi precizně ořezané. Pozornost věnujte také hladkému povrchu a glazuře.

Velikost dlažby a obkladů 

V současné době jsou moderní velké a tenké dlaždice s minimálními spárami. Pokud po dlaždicích netoužíte, zvolte si betonovou stěrku. Ta nemá žádné spáry, do kterých by se zachytávaly nečistoty a ušetří vám čas při úklidu. Dlaždice mít chcete, ale nelíbí se vám výrazné spáry? Pak by vás mohly zaujmout takzvané rektifikovaných obklady. Jejich spáry jsou hluboké pouze 1,5 až 2 mm a koupelna s nimi vypadá velmi čistě a minimalisticky. 

Koupelnový nábytek 

Vaše koupelna by měla být nejen krásná, ale především praktická. Při výběru nábytku dbejte na to, aby jednotlivé kousky nabízely dostatek úložného prostoru. Schováte do nich vše, co nepotřebujete mít na očích. Mohou to být ručníky, kosmetika nebo čistící prostředky. 

Koupelnová sestava AUSTIN WHITE

Koupelnová sestava AUSTIN WHITE

Velmi praktickým pomocníkem je skříňka pod umyvadlo. Oceníte ji především v malých koupelnách. Díky ní naplno využijete prostor v místnosti a budete mít po ruce vše potřebné. Vedle umyvadla umístěte závěsné skříňky. Jsou vzdušné a velmi snadno se pod nimi vytírá. Pokud máte v koupelně dostatek prostoru, pořiďte si vysokou skříň. Umístíte do ní třeba koš na prádlo nebo ručníky. 

Koupelnové sestavy

Kromě koupelnových skříněk si do koupelny můžete pořídit koupelnové sestavy. Jaký je mezi nimi rozdíl? Koupelnová sestava nabízí kompletní vybavení koupelny. Navíc jsou veškeré díly v jednom designu. Místnost tak vypadá upraveně a elegantně. Do moderního interiéru se hodí exotické dřevo, mramor nebo kov. Rustikálním koupelnám sluší borovicové dřevo a do minimalistické koupelny umístěte například bambus.  

Zrcadla

Zrcadlo je neopomenutelným designovým doplňkem. Kvalitní zrcadlo by mělo být z kvalitního skla a pevných rámů. Ty mohou být například dřevěné, kovové, mramorové nebo bambusové. Praktické jsou také LED zrcadla. Jejich světlo oceníte při líčení a péči o pleť. Pokud v koupelně nemáte dostatek prostoru, pořiďte si skříňku se zrcadlem. Získáte tak místo, kam uložíte například kosmetiku denní potřeby. 

Zrcadlo Evo

Zrcadlo Evo

Doplňky 

Při zařizování bytu nezapomeňte na doplňky. To platí samozřejmě i u koupelen. Patří mezi ně například měkká předložka před vanu nebo sprchový kout, sada ručníků, žínka, župan nebo pantofle. Bytový textil slaďte v jednom tónu, který se bude hodit k dlaždicím a obkladům. Velmi dobře v koupelně vypadají také květiny. Při rekonstrukci koupelny pamatujte na to, že do vlhkého prostoru bez oken se hodí například Kořenokvětka, Pepřinec, Ledviník nebo Parožnatka.