7 tipů, jak prakticky a útulně zařídit malou ložnici

24.08.2021

Ideální velikost ložnice by měla být alespoň 12 m². Nemůžete si takový přepych dovolit? Nezoufejte. Máme pro vás řešení, jak prakticky zařídíte i tu nejmenší místnost. 

1. Vyberte si velkou a pohodlnou postel

Postel by měla být srdcem každé ložnice. Ani v malé ložnici na velikosti postele nešetřete. Pokud žijete s partnerem, volte dvoulůžko o rozměru minimálně 160 × 200 cm. Pro jednoho člověka postačí jednolůžko. Čím větší postel, tím lepší. Budete mít dostatek místa na spaní a dostatečný osobní prostor. Postel umístěte doprostřed místnosti, aby byla přístupná z obou stran. Pokud ji musíte mít jednou stranou u zdi, vložte mezi ní a zeď alespoň noční stolek. Řešením může být také rozkládací postel, která přes den slouží jako pohovka. 

Čalouněná postel OGGA

Čalouněná postel OGGA

2. Místnost opticky zvětšete  

Malou ložnici opticky zvětšete. Pomůže vám s tím bílá barva na zdech a vhodné osvětlení. Vyvarujte se tmavým barvám, ty by prostor jen zmenšovaly. Také nábytek volte v co nejsvětlejších barvách. Záclony a závěsy vyberte raději kratší. Pokud máte rádi barvy, vymalujte jednu zeď jiným odstínem než zbylé tři. Popřípadě si pořiďte výraznější povlečení. Jinak se držte v barvách a dekoracích zkrátka. 

3. Využijte každý centimetr místa 

V malé místnosti využijte každý centimetr místa. Pokud máte zkosené stropy nebo atypické rozměry ložnice, nechte si udělat ložnicový nábytek na míru. Dveře do místnosti volte posuvné, ušetří vám místo. 

4. Pořiďte si ložnicové sestavy

Jestliže nepotřebujete nábytek na míru, veškeré potřebné vybavení vám nabídne ložnicová sestava. Nejčastěji se skládá z postele, šatní skříně, komody, police a zrcadla. Ložnicové sestavy působí jako komplet velmi efektním dojmem a udělají z vaší ložnice příjemné místo vybízející k odpočinku.

Ložnicová sestava masiv borovice VII.

Ložnicová sestava masiv borovice VII.

5. Na zeď přimontujte police

V malé místnosti potřebujete využít úložný prostor nejen na zemi, ale také na zdech. Nad postel umístěte polici na knihy nebo využijte místo nad futry u dveří. Do zdi navrtejte policové systémy a skříňky.  Schováte do nich oblečení, elektroniku nebo osobní věci. 

6. Nezapomeňte na úložný prostor pod postelí

Správně by pod postelí měl být volný prostor, aby zde mohl proudit vzduch. U malých ložnic se vám ale úložný prostor pod lůžkem bude hodit. Schováte sem povlečení, náhradní deky nebo třeba sezónní oblečení. Pravidelně zde ale luxujte a vytírejte, aby se vám neusazoval prach v místech, kde spíte. 

7. Vyzkoušejte trik se zrcadlem

Zrcadlo ložnici opticky zvětší. Dejte si ale pozor, kam ho umístíte. Vyhněte se zrcadlu zavěšenému naproti posteli. V noci by vás mohl váš vlastní odraz polekat. Zrcadlo se hodí například na skříň se zašupovacími dveřmi nebo nad postel. Vždy zkontrolujte, že se v něm během spánku neuvidíte. 

Veškerý nábytek do ložnice najdete na našem e-shopu. Pokud si nejste jisti výběrem správné velikosti nebo typu nábytku, kontaktujte nás. Rádi vám s nákupem pomůžeme, abyste si zařídili byt podle vašich představ.