7 tipů, jak zařídit obývací pokoj podle Feng Shui

22.04.2021

Naše byty nás mohou podporovat a dodávat nám energii. Stačí jen vědět, jak jednotlivé místnosti zařídit a jaké zvolit barvy. Společně se nyní pustíme do navrhování interiéru v obývacím pokoji.

1. Neseďte zády ke dveřím

Pokud to jen trochu jde, umístěte sedací soupravu nebo pohovku ke zdi. Právě ta vám dodá pocit stability. Nikdy nemějte za zády dveře nebo okno. Proč? Neuvidíte, kdo vchází do místnosti nebo co se děje venku. A právě tato nejistota vás oslabuje. V místnosti se nebudete cítit v bezpečí.

Pohovka Simon

2. Pozor na rozmístění sedačky a křesel 

Sedací nábytek rozmístěte do kruhu. Všichni v místnosti by na sebe měli dobře vidět. Nalevo od sedací soupravy postavte něco vysokého. Může to být květina, lampa, socha nebo vitrína. Napravo umístěte menší stolek nebo taburetku. Ze sedací soupravy byste měli koukat do otevřeného prostoru. Po stranách může být okno nebo dveře. Neseďte ale ke dveřím čelem, byli byste takzvaně “na ráně” pro každého příchozího.

3. Nábytek by měl být z přírodního materiálu

Nábytek do obýváku vybírejte ideálně z přírodních materiálů. Komody rozestavte tak, aby nebránili volnému průchodu místností a prostor zbytečně nezahltily. Pokud máte malý byt, volte světlé dřevo a například tenké kovové nohy. Prostor bude vypadat vzdušněji.

Obývací sestava KONTRO A

4. Stůl udržujte čistý a v dobrém stavu

Konferenční stůl je známkou zdraví a hladkého proudění energie. Udržujte ho proto čistý. Neodkládejte na něj časopisy, knihy a nenechávejte v místnosti použité nádobí. Uprostřed stolu mohou stát květiny. Vyhněte se však těm sušeným nebo s ostrými tvary. Ideální jsou čerstvě řezané květiny s kulatými listy.

5. Pusťte do místnosti čerstvý vzduch a světlo

Znáte přísloví „Kam nechodí slunce, tam chodí lékař?” Světlo a čerstvý vzduch nejsou důležité jen z pohledu Feng shui, ale také z pohledu medicíny. Váš byt by měl být co nejvíce prosvětlený. Otevřete okna dokořán a nechte do místnosti vstoupit sluneční paprsky

Tmavé kouty prosvětlete lampami, květinami nebo zrcadly. Důležitý je také čerstvý vzduch. Pravidelně a intenzivně větrejte. Svěží vánek povzbudí vaši mysl a probudí vaše smysly.

6. Vyberte harmonické barvy

Z pohledu Feng shui do obývacího pokoje patří především světlé a přírodní barvy. Jaké to jsou? Bílá, béžová, hnědá nebo šedá. Oceníte zde také hřejivé odstíny žluté a oranžové. Žlutá barva symbolizuje radost, energii a touhu rozvíjet se. Působí otevřeně, optimisticky, vesele a uvolňuje napětí. Výrazné doplňky dodají vašemu domovu šmrnc a energii. Bílá a béžová jsou barvami klidu, míru a relaxace. Světle vymalujte především zdi a jemné barvy použijte také na nábytek. Šedá barva je neutrální a vypadá dobře například na sedací soupravě.

7. Ozdobte místnost vhodnými doplňky

Dekorace v obývacím pokoji by měly být optimistické. Při zařizování interiéru si vyberte obrazy nebo doplňky, které ve vás vyvolávají dobrou náladu a hezké vzpomínky. Ke zklidnění použijte větší kameny. Ty uzemňují a navozují pocit harmonie. Krásně vypadají také fontánky nebo akvárium. Centrem místnosti by neměla být televize. Do středu dění umístěte raději krb nebo výhled z okna. Materiály volte přírodní. Nejlepší volbou je dřevo, kameny, kožešina nebo vlna.

Obývací sestava ADEL