Hnědá koupelna: Jak na řešení koupelny v této barvě?

20.05.2022

Hnědá koupelna umí být moderní, romantická, rustikální i minimalistická. Tato barva se hodí do jakéhokoliv stylu. Navíc vytváří příjemnou a relaxační atmosféru. Chcete se opravdu uvolnit? Pak sáhněte po hnědé! Poradíme, jak zařídit koupelnu v této barvě.

Výhody hnědé koupelny

Hnědou koupelnu můžeme vřele doporučit. Působí hřejivě a pobyt v ní je příjemný. Hnědá má pozitivní vliv na psychiku, uklidňuje a dodává pocit bezpečí. To z ní dělá ideální barvu pro místnost, kam si chodíte odpočinout a relaxovat po namáhavém dni. Hnědá je flexibilní. V prostoru můžete experimentovat i s jinými barvami. Je totiž neutrální, a tak jí to sluší v podstatě s čímkoliv. Takže když vás prostor vizuálně omrzí, není těžké udělat pár změn a osvěžit ho.

Na co si dát pozor?

  • Tmavé odstíny mohou místnost opticky zmenšit. Tím spíš, jestli je v ní nedostatek přirozeného světla.
  • Kombinujte různé hnědé odstíny, abyste docílili členitějšího prostoru.
  • Velké monochromatické dlaždice v hnědé působí ponuře. Obklad nebo podlahu raději zvolte z kusů, které mají různé odstíny (například mozaiky, se vzorem, s žíháním atd.) nebo výraznou texturu (kámen).

koupelna v hnědé barvě

Jaké odstíny hnědé zvolit a s čím je kombinovat

Ve světlých koupelnách bude hezky vypadat čokoládový odstín. Můžete ho využít například v podobě doplňků nebo jako barvu skříněk. Snažte se tmavší odstíny koncentrovat ve spodní části místnosti. Jako barva stěn a skříněk vypadá hezky také světlý pískový či karamelový odstín.

A jakou barvu zvolit k hnědé? Skvěle s ní jde dohromady zejména univerzální bílá. Sázkou na jistotu jsou i pastelové varianty jako je něžná růžová, světle zelená nebo meruňková. Zkuste kombinaci hnědá-bílá-pastel. Nebo místo bílé sáhněte po béžové, vytvoříte elegantní prostor s hřejivou atmosférou. Inspirujte se naším výběrem při malování stěn a stropu.

Sanitární keramika, umyvadlo, vana, sprchový kout

Jestli jste se rozhodli pro hnědou stěnu a podlahu, zařízení jako je toaleta, umyvadlo, vana nebo sprcha pořiďte v bílé barvě. Hnědá může být v tomto případě klidně saturovanější, s čistou bílou vytvoří krásný kontrast.

U světlejších odstínů hnědé naopak klidně sáhněte po tmavším vybavením. Hezky vypadají i kousky, které imitují dřevo, jsou z betonu či kamene. Právě i samotné vybavení může být do lehce hnědého odstínu, vždy se ale snažte vše vybalancovat tak, aby byl prostor vizuálně členitý.

Nábytek

Koupelnové skříňky, regály, skříňky pod umyvadla – nezbytná výbava každé koupelny. Do hnědé koupelny se hodí jak tmavě hnědé, černé, tak bílé varianty v závislosti na zbytku použitých barev. Bílé skříňky působí luxusně a stylově. Tmavě hnědé skříňky, například ze dřeva, zase vyzařují příjemné teplo.

hnědá koupelna

Doplňky a bytový textil

Doplňky mohou představovat barevný akcent v jinak hnědé koupelně. Využijte již zmíněné pastelové odstíny. Nebo odvážnější černou. Ručníky, kobereček nebo předložka, to všechno vytvoří útulnější koupelnu se vším všudy a dodají prostoru hloubku. Co takhle zkusit nakoupit toaletní potřeby v šedé barvě? I té to s hnědou moc sluší.

Nezapomeňte na skleněné dózičky, svíčky či proutěný koš na prádlo. Jestli chcete vytvořit zdání rustikální nebo přírodní koupelny, vsázejte hlavně na přírodní materiály (dřevo, ratan, juta, bambus atd.). I ty většinou mají hnědý odstín, a tak do místnosti krásně zapadnou. Zakomponujte sklo a kovové prvky. Tyto dva materiály do koupelen neodmyslitelně patří. Právě teď je v módě imitace mědi, ovšem s hnědou krásně vypadá i zlatá nebo růžové zlato. Barevnější kov zapojte i ve formě baterií, nástěnných splachovadel, sprchových hlavic atd. Přečtěte si také článek, co nesmí chybět v žádné koupelně.

Květiny a rostliny

Rostliny vaši koupelnu příjemně osvěží. Hodí se do moderních i tradičnějších stylů. Vybírejte odrůdy podle toho, kolik máte v místnosti světla. Zejména kapradina, břečťan a tchýnin jazyk patří mezi nejméně náročné pokojové rostliny. Pnoucí břečťan navíc krásně ozdobí vysoké skříňky a poličky.

Osvětlení

Hnědá koupelna má sama o sobě hřejivou a útulnou atmosféru. Dokreslete ji pomocí něžných lampiček a světel, u kterých se dá regulovat intenzita. Moderní koupelna se neobejde bez podsvícených zrcadel. Pozor však na správnou výšku zrcadla. Zvážit můžete i bodová světla na skříňkách.