Výška zrcadla v koupelně - Myslete i na děti

12.02.2021

V úvahách jak vybrat nábytek do koupelny uvažujete nad jeho polohou a rozmístěním v prostoru. Zásadním prvkem je správná velikost, výška a umístění zrcadla. Tyto parametry ovlivňují nejen to, jak se vám bude v prostoru fungovat, ale také to, jak se v něm budete cítit.

Umístění zrcadla v prostoru

Možná to působí jako klišé, ale zrcadlem se dá do koupelny dostat spousta světla. Pokud je vaše koupelna tmavá, byla by škoda toho nevyužít. Jednou variantou je pověšení zrcadla proti oknu. Zvláště pokud scenérie za oknem mají svůj specifický půvab a potěší vás pozorovat je během ranní hygieny, jděte do toho. Další možností je pověsit zrcadlo proti jinému zdroji světla. Mohou to být dveře do jiné místnosti. Třeba do ložnice, pokud jde o vaši soukromou koupelnu. Na druhou stranu zkušenost praví, že zrcadlo proti vchodu může přicházejícího děsit. Náhodné pohyby nebo odrazy mohou zejména při noční návštěvě toalety způsobit noční děsy.

Některé druhy koupelnového nábytku jsou navrženy v koupelnových sestavách tak, že zrcadla visí přímo nad umyvadly.

Do koupelny ideálně menší zrcadlo

Co se týče koupelny, nejčastějším umístěním zrcadla je místo nad umyvadlem. Výška a velikost zrcadla by měla odpovídat tomu, abyste viděli celý svůj obličej a trup alespoň po prsa. Většinou je vhodné, aby spodní hrana byla alespoň 120 centimetrů nad podlahou. Nedoporučuje se do koupelny umístit zrcadlo pro celou postavu. To je ideální v šatníku nebo v předsíni, ale v koupelně údajně může větší zrcadlo vést k bolestivým a neopodstatněným úvahám o kvalitách vašeho zevnějšku. Přesto může být vysoké úzké zrcadlo řešením situace “dospělý a dítě”, bez židliček, zvedání a dalšího přemisťování se.

Pokud budete takové zrcadlo do koupelny umisťovat, pověste jej tedy spíše někde stranou, třeba za koupelnový nábytek tak, abyste se neviděli pokaždé, když vystoupíte z vany.

Dětskou hygienu řešte židličkou

Takže jestli jste si chtěli zrcadlo umístit do ideální výšky v úrovni obličeje a ramen, ale vaše ratolest je zklamaná, že se v zrcadle nevidí. Nemusíte zrcadlo hned snižovat, aby mělo prostor. Variant existuje několik.

Hygienický koutek pro děti

Děti mohou mít svůj hygienický koutek, pokud to možnosti dovolují. V koupelně mohou nejen malé slečny mít svou toaletku se zrcátkem úměrným jejich výšce a potřebám. Umístěte sem hřeben, kartáček na zuby, gumičky a sponky do vlasů, oblíbenou zubní pastu, přesýpací hodiny na čištění zubů nebo sprchové rádio. To ale platí jen v případě, že máte větší koupelnu, kam se bez problémů vešly důležité skříně a skříňky do koupelny. Další možností je prosté pořízení židličky, kterou malé děti pravděpodobně budou mít už pro vyřízení dalších koupelnových záležitostí.

Nejlepší variantou jsou různá posuvná a vyklápěcí zrcadla, zejména ta na rameni. Mohou vám posloužit k holení, líčení, ošetření pokožky. Malá zrcátka na pohyblivých ramenech mívají z druhé strany otočné zvětšovací zrcátko. Pokud jde zrcátkem hýbat do všech úhlů, mohou ho tedy využít i děti; nemusejí pak nikam šplhat, ani lézt a vy můžete hygienu uskutečnit u velkého zrcadla nad umyvadlem. Alternativně je možné pořídit malá stojací zrcátka, která si děti po použití odloží na komodu do koupelny.

Související články: