Malá koupelna se sprchou a vanou: Jak ji navrhnout?

18.07.2022

To, že je koupelna malá, není žádný hendikep. Nenechte se limitovat – rozhodně neplatí, že musí být celá v bílé a mít jen sprchový kout. Přinášíme několik tipů na ověřenou klasiku i pro odvážnější z vás, který chtějí maximální pohodlí či designově zajímavé řešení v omezeném prostoru.

Sprchový kout, vana nebo snad obojí?

To, že je sprchový kout ideálním řešením do malé koupelny je trochu klišé, které jsme už asi každý někdy slyšeli. Bývá sice prostorově menší, ovšem nemusí vyhovovat každému. Výhody? Energetická úspora, bezpečnost a snadná přístupnost. Ocení ho nejen příznivci úspornějšího stylu života, ale i starší lidé a osoby se sníženou hybností.

Jestli ale máte doma drobotinu, zauvažujte nad vanou. I ta se dá do malé koupelny elegantně vměstnat. Nakonec spousta sprchových koutů si co do velikosti s vanou v ničem nezadá. Vše je to jen o mírách.

Pokud si rádi vychutnáte vanu i sprchu zároveň, pořiďte si sprchovou zástěnou pro vanu. Budete si moct dopřát jak koupel, tak rychlou očistu.

Další variantou je kombinace sprchy a vany. Sprchový kout se dá umístit například místo pračky nebo skříněk. Jestli s pračkou trochu bojujete, podívejte se na náš článek Kam umístit pračku. Chytrým řešením jsou také asymetrické vany, které kombinují obojí.

menší koupelna

Jak vybrat sprchový kout do malé koupelny

  • Rozměr a půdorys sprchové vaničky. Rozhodně nemusí být čtvercová. Ta se do malých prostorů moc nehodí. Zkuste obdélníkovou. Do malého prostoru je jako dělaná.
  • Způsob otevírání dveří. V současnosti jsou trendy zejména walk-in zástěny. Rohový vstup, kdy se dveře přitisknou dovnitř sprchy a nepřekáží směrem ven, je super vychytávka. Další alternativou jsou pevné stěny. Klidně jen jedna. Absence dveří prostor provzdušní a otevře. Pokud se ale rozhodnete pro variantu bez vaničky, dejte si pozor na dostatečný odtok a odolnou dlažbu.

Jak vybrat vanu do malé koupelny

  • Rozměry a tvar. Do malých koupelen jsou dobré jak klasické obdélníkové, oválné, tak asymetrické vany. Tím spíš, jestli máte atypický půdorys koupelny. Asymetrické vany jsou k dostání i s ostrůvkem pro sprchování. Využijte volný roh a umístěte vanu tam. Nezapomeňte, že by před sebou měla mít také nějaký prostor.
  • Se zástěnou nebo bez. Do malé koupelny je dobré pořídit vanu se zástěnou. Vyřešíte tak rychlou ranní sprchu i večerní koupání dětí v jednom.
  • Materiál. Vany se vyrábí z různých materiálů – porcelán, keramika, akrylát, kov, dokonce mramor nebo dřevo. Záleží na vašem rozpočtu a designových preferencích.

Při výběru dlažeb a obkladů vsaďte na optické klamy

Typy koupelen jsou různé a každé sluší trochu něco jiného. Aby malá koupelna nepůsobila stísněně, buďte minimalisté. Volte světlé, neutrální odstíny nebo pastely. Nemělo by v ní být více barev najednou, a už vůbec ne výrazných. Doporučujeme monochromatickou paletu (např. vše v bílé) nebo dvě barvy s jedním jemným akcentem (bílá, krémová, bledě modrá atd.).

Světlé barvy dokážou místnost opticky zvětšit, což je přesně to, čeho chcete docílit. Pokud zvolíte sprchový kout bez vaničky, vsaďte na jednotnou dlažbu. I díky tomuto malému triku bude malá koupelna působit prostorněji. Také obklad ve sprchovém koutě by měl být stejný jako ve zbytku koupelny.

Někteří bytový designéři ale zaujímají úplně opačný přístup a pro malé koupelny volí barvu černou. černá koupelna totiž v prostoru vytvoří iluzi hloubky. Vsaďte zejména na lesklou povrchovou úpravu. Místnost zároveň potřebuje vysoce výkonná svítidla, která slouží jako styčné body v prostoru.

Třetí varianta, která nás v malých koupelnách zaujala, jsou obklady s velkoformátovými vzory. Nebo se rovnou rozhodněte pro tapety. V takovém případě ale pozor na plíseň a vlhkost. Ne do každé místnosti je to dobrý nápad. Nadrozměrné vzory prostor zvětší a jestli si šikovně pohrajete se zrcadly, vytvoříte zajímavý efekt.

Nábytek pro malé koupelny musí ladit

Uvědomte si, co všechno potřebujete. Většinou chceme nějaké skříňky na drogerii a textil, místo na drobné dekorace, případně skříňku pod umyvadlo.

V drobném prostoru vsaďte na jednotnost a plynulou návaznost. Nesmí působit rozbitě a nahodile. Jen přilákáte pozornost k tomu, že je zde nedostatek místa. Proto doporučujeme koupit rovnou celou sestavu koupelnového nábytku, která spolu dokonale ladí.

Skříňka pod umyvadlo LINCOLN

4 899 Kč 5 119 Kč

Koupelnová skříňka SAMARA

6 052 Kč 6 499 Kč

Skříňka pod umyvadlo TURKU

7 289 Kč 7 899 Kč

S dekoracemi a doplňky opatrně

Inspirujte se moderními trendy a skandinávským stylem. Malé prostory není dobré zahltit. Za chvíli by vám připadalo, že v nich není k hnutí. Někteří designéři doporučují v tomto případě nechat podlahu úplně prázdnou (žádné předložky, stojánky, květináče) a co jde umístit na stěny.

  • Zrcadla. Nejdůležitější element v malé koupelně. Vsaďte na opravdu velké druhy. Nebo si pořiďte víc zrcadel najednou. Vytváří iluzi většího prostoru.
  • Květiny. Zkuste nechat podlahu volnou a květiny umístěte na poličku, regál nebo do závěsných a nástěnných květináčů. Oživte vertikálu pomocí popínavých rostlin – břečťanu nebo závěsného kapradí.
  • Bytový textil. Jestli toužíte po barevném akcentu, zakomponujte ho v podobě ručníků a přehozu přes pračku.

malá koupelna

Osvětlení pro malou koupelnu

  • Do úrovně očí umístěte jednoduchá nástěnná svítidla. Nezahltí prostor a zároveň poslouží svému účelu.
  • Sjednoťte místnost. Materiály svítidel zvolte ve stejné barvě jako baterie. V současnosti jsou v módě odstíny mědi a růžového zlata.
  • Vsaďte na více zdrojů světla. Stropní, bodová, lampa nad umyvadlo, podsvícená zrcadla a další. Prostor bude díky nim členitější.
  • Nebojte se závěsných svítidel. Jeden designový kousek nad umyvadlem bude vypadat moc hezky.