Kazí vám vrzání postele spánek? Rychlé a snadné řešení

10.08.2020

Často se během spánku převracíte nebo vstáváte, ale stává se, že tím probudíte celý dům? Řeč je samozřejmě o nepříjemném vrzání postele, které někdy může postel vyluzovat při jejím používání. Jak je to možné a jak tomu jde zabránit?

Spousta lidí se domnívá, že je to důvod hodný reklamace, faktem však je, že je to velice častý jev a může se to stát i u kvalitních postelí. Minimálně prvních pár dní totiž trvá, než se materiál nějakým způsobem usadí na místě. Po několika dnech je proto lepší dotáhnout spoje, aby se materiál definitivně ustálil.

Jak předcházet vrzání už na začátku?

Existuje několik věcí, které vám mohou pomoci k tomu, aby postel byla krásně tichá. Tomu, aby postel nevrzala, zabráníte jejím pečlivým složením. Pokud je to možné, použijte při skládání elektrický šroubovák, který dotáhne šrouby tak, jak byste to rukou nikdy nezvládli. Dotahování šroubů není od věci i během roku. Preventivně můžete některá místa promazat, zvláště tam, kde se třou plochy navzájem. Skřípání zabrání také potření tuhým mýdlem.

Pokud ale nepříjemná situace během používání nastane, dobře si postel prohlédněte a jistě přijdete na to, odkud problém jde a jak jej řešit. Proklepněte si celou postel, nohy, rám i rošt a označte si potenciálně problematická místa barevnými štítky, ať se k nim můžete zase vrátit. Mnoho lidí by postel vyhodilo, avšak takový radikální krok není možná vůbec nutný.

 
 
Čalouněná postel OGGA

12 690 Kč14 590 Kč

 
 
 
Laminová postel ROSALINA

20 079 Kč 23 639 Kč

 
 
 
Dvojpostel PAGE 180x200

12 419 Kč 14 509 Kč

 

Problematika roštu

Příčinou vrzání postele může být někdy změna vlhkosti během roku. Celoročně ale mohou nastat různé okolnosti. Nejčastějším problémem je u postelí vrzání roštu. Někdy se lamely mechanicky posunou a vržou o sebe nebo se uvolní. V horším případě jsou poškozené patky jednotlivých lamel a musejí se vyměnit.

U laťových roštů může nastat podobný problém s posunutými latěmi. Vrzání je někdy způsobené dřevěnými částmi, které se o sebe třou. Rošt po rámu postele cestuje a vydává zvuky. V takové situaci je možné vyřešit problém obmotáním styčných míst páskou. Některé třecí plochy je možné namazat. Nejlepší je vosk nebo parafín, ale jako rychlá pomoc poslouží i tuhé mýdlo.

Vhodné je mezi rošt a rám postele položit nějakou vrstvu, která znemožňuje klepání, skřípání a jiné projevy tření dvou kusů dřeva o sebe. Některé rošty mají na okrajích textilní pásky, kterými by měl rošt ležet na rámu. Pokud tuto vymoženost váš rošt nemá, můžete mezi části položit textilní pásku nebo filc.

Povolené spoje

Dřevěné části postele jsou v rozích spojené kovovými spoji a šrouby, které se čas od času uvolní. Proto je potřebné postel párkrát za rok dotahovat. U některých druhů dřeva se může stát, že se otvor na šroub časem vybrousí, a proto se musí použít větší šrouby, aby postel držela. V některých případech jsou části postele spojené spoji ve tvaru písmene L, které mohou také vydávat vrzavé zvuky. I v tomto případě stačí dotáhnout šrouby. Uvolněná prkna a příčky můžete doklepnout kladívkem. Tento problém se může vyskytovat u dětských postelí, protože děti mají velmi živé spaní a spoje se po nějaké době uvolní. Specifické mohou být příčiny vrzání rozkládacích postelí, protože kovové panty v místech, kde se postele rozevírají, občas potřebují namazat.

Zvuky vycházející z matrace

Vrzavé zvuky může vydávat i pružinová matrace. Naštěstí matrace je snadno vyměnitelná část postele a její závadnost mnohdy poznáte i podle toho, jak se ráno během vstávání cítíte. Sejměte matraci z postele a několikrát se po ní převalte. Pokud je závada právě na matraci, bude takto položená matrace vydávat stejné zvuky i bez rámu.

 
 
Pružinová matrace Ken

6 309 Kč 6 589 Kč

 
 
 
Pružinová matrace Fred

7 649 Kč 8 059 Kč

 
 
 
Taštičková matrace Ivor

8 549 Kč 8 929 Kč

 

Nerovnosti povrchu

Jste si jistí, že podlaha, na které stojí postel, je rovná? I tato nerovnost dokáže vyloudit nepříjemné zvuky. Materiál postele se může při vstávání určitým způsobem posouvat a postel tak vrže. Pokud máte postel s úložným prostorem, přesvědčte se, že není tento prostor přeplněný. Panty nebo šrouby nemusejí takovou zátěž unést a nepříjemné zvuky jsou na světě. Postel, jejíž nohy nedoléhají těsně k podlaze, je možné opatřit gumovými nožkami.

Související články: