Modrá koupelna - inspirace, návrhy a fotografie

12.06.2022

Proměňte svou koupelnu v oázu klidu a harmonie. Jak si své království vylepšit, tak abyste se v něm cítili dobře? Vsaďte na modrou! Poradíme, jak zařídit modrou koupelnu. Uvidíte, že to jde i bez rekonstrukce.

Výhody modré koupelny

Modrou si podle psychologie barev spojujeme s oblohou a mořem. Je to barva elementu vody, což zní dělá ideální volbu pro koupelnu. V modrém prostředí se nám podle vědců zpomaluje tep a dokážeme se uvolnit. A jelikož chcete vytvořit příjemné místo, kam budete rádi chodit relaxovat, můžeme vám modrou koupelnu doporučit všemi deseti.

Jak zařídit modrou koupelnu

Kombinujte modrou a bílou

Modrá a bílá tvoří nadčasovou a harmonickou kombinaci, která sluší každému typu koupelny. Modrou využijte jako barvu obkladů (nebo nátěru) a dlažby. Na tmavším nátěru se bude vyjímat zrcadlo s podsvícením. V bílé pořiďte sanitu, nábytek do koupelny a další doplňky a textil.

Jako třetí, doplňující barvu využijte dřevo. A to v podobě doplňků, ale třeba i jako nábytek do koupelny, který má konstrukci ze dřeva a bílá dvířka. Dřevěné mohou být obklady a parkety. Nebojte se dřevěné podlahy v koupelně, stačí jen zvolit správnou izolaci a ochranu.

Luxusní modrobílou kombinaci zase vytvoříte s pomocí sanity z mramoru. Baterie v tomto případě doporučujeme zlaté. Bílá, zlatá a modrá jsou totiž skvěle dohromady.

modrá koupelna

Dejte šanci černé

Černé se při zařizování domácnosti spousta lidí vyhýbá jako čert kříži. Což je škoda. Když se s ní zachází s citem, v kombinaci s modrou vznikne elegantní a originální prostor se špetkou dramatičnosti. Jak to zaonačit, aby koupelna nebyla ponurá?

  • Vsaďte na černou koupelnovou sestavu. Ta bude hlavním černým elementem v místnosti.
  • Zakomponujte černou v podobě vzorů na dlažbě.
  • Obložení a dekorace pořiďte v modré barvě.
  • Nátěr na stěně nechte bílý, ať se tmavá barva soustředí jen u země a vršek místnosti je světlý, vzdušný.
  • Sanitu pořiďte bílou, baterie ve světlém kovu.
  • Zrcadlo může mít světlý i tmavý rám. Světlý pěkně zapadne do podobně laděného vršku, tmavý naopak vytvoří zajímavý kontrast.

Inspirujte se mořem

Chcete si zařídit modrou koupelnu a koketujete s mořskou a námořnickou tematikou? Začněte u stěn. Zvolte voděodolný nátěr do koupelny a vytvořte „ombre“ iluzi mořské hlubiny. Ve spodní části použijte tmavě modrou, zhruba v úrovni ramenou začněte se světlejší modrou a nad vaší hlavou ať už je bledě modrá, která působí téměř jako bílá.

Námořnickou koupelnu vybavte bílou sanitou a světlým koupelnovým nábytkem ve dřevě. Podlahu můžete zvolit buď tmavě modrou, nebo se rozhodněte pro parkety do koupelny. Nezapomeňte na doplňky a dekorace jako jsou mušle, kamínky nebo výrobky z rybářských sítí.

koupelna v modrém

Minimalistický modrý obklad

Patříte mezi minimalisty a s modrou to nechcete přehánět? Jestli hledáte způsob, jak jemně zakomponovat modrý element, rozhodněte se pouze pro modrý obklad. Doporučujeme variantu, kdy se obloží jen půlka stěny a horní část zůstane bílá. O něco sofistikovaněji bude působit obklad, který je složený ze dvou odstínů modré. Nebo z kontrastu. Například tmavě modré kachličky a bílé spáry.

Jestli navíc máte koupelnu po rekonstrukci, nezoufejte. Dlaždičkám dáte novou fasádu hned dvěma způsoby. Nakupte nálepky na obklady, nebo si pořiďte speciální nátěr na kachličky.

Investujte do modré vany. Nebo si udělejte vlastní!

Modrá volně stojící vana je luxusní záležitost. Ale jestli vám na to po rekonstrukci už nezbývají peníze, máte i jinou možnost. Co takhle natřít vanu, kterou už máte? Dát vaně novou „fasádu“ je skvělý způsob, jak osvěžit celý prostor a dodat mu úplně jiný nádech. Nátěr může být matný i lesklý. Záleží na tom, co se víc hodí do vaší domácnosti.

Vsaďte na modré doplňky

Modrou koupelnu vytvoříte i tam, kde není možná rekonstrukce koupelny a místnost už je kompletně zařízená. Jak? Pomocí modrých doplňků a dekorací. Ty se dají kdykoliv obměnit, takže až vás modrá omrzí, můžete si klidně udělat koupelnu růžovou nebo oranžovou.

Pořiďte si modré ručníky, huňatou předložku s výraznou texturou nebo veselý sprchový závěs se vzory, na kterém dominuje modrá. Květinám pořiďte modré květináče a drogerii a kosmetiku uložte do modrých boxů, dóz a organizérů. Modré závěsy představují třešničku na dortu.